Atentu pri rugxo / 赤に注意

La komponanto, nomata "GLUPEARL-19-S" (el vortoj "Gluteno" kaj "Perlo"), estis enhavita en la sapo nomita "Gutoj de Teo" celante plibonigi la tenadon de malsekeco (Nun oni ne uzas ĝin).
Glupearl-19-S estas la kemiaĵo (emulsiilo, emulsifier), kiun oni produktas per hidrolizado de gluteno (proteino) de tritiko.
Oni aldonas ĝin al kosmetikaĵoj por plie konservi akvon, kaj al manĝaĵoj por plibonigi ties elastecon.
Sed, tre serioza alergio aperis je la homoj, kiuj uzadis la sapon "Gutoj de Teo"; ili ne povas manĝi tritikaĵojn, se manĝas tritikaĵon, aperas grava anafilaksio (laŭokaze mortos). Centoj-mil da homoj plendis sandamaĝojn.
Sciencistoj diris, ĉar la molekula pezo de "Glupearl-19-S" estas pli granda ol aliaj tritikaj hidrolizitaĵo, eble ĝi estis pli provokebla de alergio.


Kaj la Ministor pri Sano avertas, ke la ruĝ-kolorigilo "koĉenilo (karmino)", kiun oni uzas en manĝaxjoj kaj kosmetikaĵoj, laŭokaze apleigas alergion (2012-05-11, PDF).
Ekzemple, pro ke oni ĉiutage uzas la lipruĝon havantan koĉenilon, kiam la uzanto manĝas ruĝan manĝaĵon havantan koĉenilon, malofte povas aperi anafilaksio je la uzanto.



「茶のしずく」という石鹸に、保湿効果を高めるために「グルパール19S」という成分が使われていた(今は使われていない)。この「グルパール19S」は小麦のたんぱく質加水分解して得られる化学物質であり、保湿のほか、食材の弾力を改善するために食べ物にも添加されていた。
ところが、茶のしずくを使用した人たちに重篤な小麦アレルギーが発現し、小麦製品を食べられない、知らずに口にすると死にかけてしまう(アナフィラキシー)というような事案が多発し、数百人から千人もの人々が被害を訴えた。
グルパール19Sが多数のアレルギー患者を出したのは、他の加水分解コムギ製品よりも平均分子量が大きく、免疫応答を誘発しやすかった可能性がある、といわれている。
この度、厚生労働省は、食品や化粧品などに使われる赤色着色料「コチニール色素」が同様のアレルギーを引き起こす可能性があると警告した(2012-05-11, PDF)。コチニール色素を含んだ口紅を毎日使用し続けることによって、赤い食べ物(その色素が使われている)により稀ではあるが、アナフィラキシーを起こす可能性があるという。