口内調味 / Gustigi en la busxo


Japana tipa tablmanĝo konsistas el unu bovlo da rizo (ĉefa manĝaĵo), unu bovlo da supo, kaj tri vic-manĝaĝoj (kutime fiŝaĵo, legomoj kaj peklaĵo).
La ĉefa manĝaĵo de japanoj estas rizo bolkuirita ĝis senakviĝa. La gusto de rizo estas tre malforta. La gusto estas tro malforta, ke oni ne manĝas rizon sola. Sed kutime japano ne kondimentas rekte la rizon (= ne donas guston al rizo). Kutime ni manĝas rizon kun aliajn fortajn gustajn vicmanĝaĵojn, ekzemple saligitan fiŝaĵon, peklaxjon.
Ni japano kutime aranĝas / reguligas guston en sia buŝo kun rizo kaj la alia. Tio estas unika manĝ-kulturo.
Supozeble, ankaŭ koreanoj manĝas sengustan rizon kun alian fortan gustaĵon.


昨日のラジオによると、味のないコメを口に入れて、味の強いものを別に口に入れて口の中でウマウマにするのは、日本人くらいらしい。(たぶん韓国・朝鮮の人たちも口内調味するんじゃないかな?)
外国人(欧米?)は直接味付けをしてから口にいれるのだと。